pyramid, pyramids, ancient

Skala der Ausbildung: Impuls

Impuls is het vierde begrip en onderdeel van het skala der ausbildung. Eerder schreef ik al een blog over het verschil tussen tempo en activiteit(impuls). Daarin leg ik eigenlijk al het meeste uit. Dit stukje blog is nog een aanvulling hierop. Bekijk de mijn eerdere blog Tempo vs. Activiteit hier.

Impuls is anders dan snelheid. Impuls is de energie die zich van achter door naar voren door het paard beweegt. De impuls wordt volledig beheerst door de ruiter. Het ene paard heeft meer impuls dan het andere paard, temperament speelt hierbij een rol. Een temperament vol paard heeft vaak van zichzelf al meer uitstraling, meer uitdrukking en meer energie. Een temperamentvol paard zal daarom makkelijker en sneller in een betere impuls te rijden zijn dan een minder temperamentvol paard. Bij veel impuls krijgen de gangen meer uitdrukking, de achterhand zal verder en dieper onder treden en de beweging zal gelijkmatig en soepel zijn. Belangrijk is dat de impuls altijd onder controle is van de ruiter. Is het niet uit controle dan er niet meer worden gesproken over dat het paard impuls heeft. Het paard loopt dan niet in impuls.

Impuls definieert daarnaast ook de scherpte van het paard. De scherpte om klaar te zijn om te reageren op wat de ruiter gaat vragen. Hoe verder de africhting van het paard komt des te meer wordt impuls ontwikkeld.

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland
Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).