www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland

Tempo vs. Activiteit

Je herkent het vast wel of je hoort het je instructeur zeggen: Er moet meer activiteit in de achterhand komen. Maar wat is nu exact ‘meer activiteit’?

Ik merk dat ‘meer activiteit’ nog wel eens verkeerd begrepen wordt vandaar deze post. Wanneer mensen denken aan meer activiteit zie je vaak dat mensen ook sneller of harder gaan rijden, maar dat is niet per definitie ‘meer activiteit’. Om het verschil tussen tempo en activiteit duidelijk te maken kijken we eerst naar de definities van deze woorden.

De exacte definitie van activiteit volgens van Dale luidt als volgt:

Activiteit: werkzaamheid, bedrijvigheid

In de dressuur is de vorm activiteit eigenlijk niet heel veel anders. Wanneer de activiteit verhoogt in het paard zal deze met meer beweging gaan bewegen ofwel meer werkzaam/bedrijvig zijn.

De exacte definitie van tempo volgens van Dale luidt als volgt:

Tempo: snelheid, tempo maken

Wanneer we dus meer activiteit willen creëren in het paard, willen we niet per definitie ook meer snelheid of tempo maken. De piaffe is daar een mooi voorbeeld van. De piaffe is een oefening waarbij het tempo van het paard, ofwel de snelheid, heel laag ligt. Het paard beweegt zich nauwelijks voort. Echter ligt de bewegelijkheid van het paard, ofwel de activiteit/energie waarmee het paard beweegt, heel hoog.

Wanneer we in het begin met een jong paard starten gaan tempo en activiteit veelal meer samen. Een jong, weinig getraind paard, verhoogt zijn tempo om meer activiteit te creëren en heeft een meer stuwende gang dan een dragende gang. Om de stuwende gang om te zetten naar een meer dragende gang is het in het begin daarom niet vreemd om in een hoger tempo een jong paard te rijden om zo de activiteit op te wekken en deze mee te leren nemen naar een lager tempo.

Om het samen te vatten:

Activiteit is de beweeglijkheid ofwel de energie waar het paard zich mee voort beweegt.

Tempo is de snelheid waarmee het paard zich mee voort beweegt.

Vragen? Stel ze gerust 🙂 Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Kijk dan hier

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland
Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).

Definities uit: van Dale – www.vandale.nl