Wat ik laatst las…

Ik zat een tijdje geleden op Facebook en kwam een post tegen over dat alles in de paardensport zo duur geworden was. Ik ben het daar eigenlijk grotendeels wel mee eens; Waar je vroeger voor 2 of 3 tientjes een leuk dekje kocht, is het nu bijna normaal om tussen de 50 en 70 euro een dekje te moeten kopen. Ik ben daar heel eerlijk in: ik vind dat duur. Via mijn opleiding commerciële economie weet ik dat er veel geld gaat naar Marketing & Design waardoor deze producten voor deze prijs verkocht kunnen worden. Het zegt vaak weinig over de kwaliteit van een product, maar je betaalt veelal voor het uiterlijk van het product.

Ik snap best dat mensen daar zo nu en dan geld aan besteden. Een dekje kan ook gewoon leuk of mooi zijn. In de tussentijd is er ook een enorme markt met producten ontstaan rondom de paarden en kan je het zo gek niet meer verzinnen. Blijkbaar is er dan ook genoeg geld voor dit soort producten, want anders was er geen bestaansrecht voor deze bedrijven.

Ik zie zelf ook wel eens producten langskomen waarvan ik echt denk: Wauw dat zou ik wel graag willen hebben, want dat vind ik mooi. Of ik het dan ook echt nodig heb? Nee, veelal niet.. Ik probeer voor mijzelf dan te bedenken: heb ik het echt nodig? Ja of nee? Maar soms gebeurt het mij ook en kan ik het toch niet laten om iets moois te kopen. En dat mag ook best af en toe, maar wat mij wel tegenstaat zijn de hoge prijzen voor tegenwoordig zo’n beetje alles en dan heb ik het niet alleen over de paardensport. Daarmee komen we weer terug waar we begonnen waren met deze blog. De prijzen voor ‘dingen’ in de paardensport.

Terwijl ik dus dat artikel las raakte ik uiteindelijk bij de opmerkingen. Ik las daar een opmerking over dat instructie ook zo duur was. Hier was ik dan eigenlijk wel verbaasd over. Instructie is eigenlijk het overbrengen van opgedane kennis. Deze opgedane kennis is vaak gebaseerd op vele jaren trainen, opleidingen, clinics volgen en nog veel meer. Als je naar deze kosten gaat kijken: een (basis) instructeursopleiding +/- €2500, clinics tegenwoordig gemiddeld tussen de €25-150 en de trainingen en lessen die je als instructeur volgt, a +/- €100 per les, om zo mee te kunnen groeien met je klanten en jezelf te blijven ontwikkelen. Dan lopen de kosten aardig hoog op. Dan heb ik nog niet gesproken over de kosten die je moet afdragen als instructeur: belasting, verzekeringen, benzine en het onderhoud van je auto(en geloof mij die zijn echt hoog, want je maakt veel kilometers om bij iedereen aan huis te komen).

Persoonlijk denk ik dat de instructeurs tarieven in Nederland echt niet te hoog zijn en het is natuurlijk ook afhankelijk hoeveel jij in jezelf en je paard wilt investeren en wat jouw ambities zijn. Iemand die de topsport wilt bereiken zal zeker in een andere tarief moeten gaan zoeken dan iemand die gewoon lekker recreatief wilt rijden en nog wat wil leren. In Nederland bestaat er gelukkig ook veel keus bij wie en waar je wilt gaan lessen.

 

Investeer in jezelf voor de lange termijn

Doordat ik niet fulltime lesgeef en nog voor een baas werk kan ik mijn tarieven redelijk laag houden, maar als ik dat niet zou hebben zou mijn uurtarief toch echt veel hoger moeten liggen. Echter hebben we dan ook nog te maken met mensen die zwart lesgeven en hierdoor hele lage tarieven hanteren. De vraag of je dat moet willen stel ik mijzelf wel eens als ik mij probeer in te leven in mijn klanten, want wat heeft diegene geleerd? Heeft diegene überhaupt geïnvesteerd in zichzelf? En is diegene wel bereid in jou als klant te investeren als de tarieven zo laag zijn? Wat ik dan nog de belangrijkste factor vind, waarom ik denk dat je voor diensten best wat meer moet betalen, is dat je de opgedane kennis over jaren aan iemand anders doorgeeft. Je geeft dit door om er zo voor te zorgen dat iemand anders met jouw opgedane kennis kan groeien en hier zijn leven lang profijt van heeft.

Dus ik ben het er zeker mee eens dat veel dingen ontzettend duur zijn geworden, maar we zorgen er ook deels zelf voor door dat ene mooie dekje van €70 te halen. Maar wanneer de tarieven voor instructeurs rond de €50/uur lopen, vinden we dat eigenlijk te duur. Daarentegen krijg je voor die les wel levenslange kennis terug. Ik ben daarom van mening: investeer in jezelf, betaal wat meer en laat dat ene mooie dekje liggen. Van instructie heb je een leven lang profijt.

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland

 

Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).
 
Foto’s van Pixabay.nl