De oplossing van problemen

Problemen: we zijn ze liever kwijt dan rijk. Vroeger keek ik heel anders naar problemen dan dat ik tegenwoordig doe. Ik vond problemen altijd heel vervelend en ik was ze liever kwijt dan rijk. Ik vroeg mij dan altijd af: Waarom overkomt mij dit nu? Dit overkomt een andere persoon toch ook nooit? Maar mij weer wel.. Kijk hoe goed het bij anderen gaat. Je herkent deze manier van denken waarschijnlijk wel.

Ik verlegde het probleem en vergeleek mijzelf ook nog eens met anderen. Door de jaren heen heb ik heel wat problemen over mij heen gekregen(net zoals iedereen zijn of haar problemen op hun pad tegenkomen) en juist dit heeft er in het begin voor gezorgd dat ik een negatieve houding kreeg: teruggetrokken, wantrouwend en afstandelijk. Je bouwt eigenlijk een cirkel om je heen om jezelf te beschermen. Hierdoor sta je niet meer open voor nieuwe dingen, mogelijkheden of oplossingen. Opzich is deze reactie natuurlijk ook heel logisch als je veel problemen te verduren krijgt.

Door de jaren heen heb ik ook aardig wat problemen opgelost, verschillende wegen bewandeld en ervaring opgedaan. Je wordt gepusht om creatief te zijn en de problemen op te lossen. Als je in het ‘makkelijke’ leven blijft, blijf je binnen jouw comfortzone en wordt je creativiteit vrijwel niet of minder geprikkeld. Als je eenmaal de problemen op hebt gelost en weer in rustiger vaarwater komt, kan je dingen op een rijtje gaan zetten.

Echter toen Yanieke in de kreukels lag heb ik echt veel geleerd. Ik had een zware tijd met rijden, want het rijden wilde helemaal niet. Ik merkte dat ze er niet beter op werd en alles wat ik deed kwam uit op een negatieve reactie vanuit haar kant. Het was dusdanig zwaar en demotiverend dat ik dacht: ik stop ermee, ik zie geen uitweg meer. Toch heb ik Yanieke niet opgegeven. Ik ben blijven zoeken hoe ik haar moest rijden, want dat is wat zij mij elke dag vertelde: Hoe het niet moest, ondanks dat iedereen mij vertelde hoe het wel moest.

Eindelijk vonden we een licht puntje in de training en die bouwden we uit. En kijk waar we nu staan! Het is nog niet perfect, maar ik ben zelfs al weer een keer gestart. Ik ben nu trots op het pad dat ik zowel met Yanieke, als mijn persoonlijke uitdagingen, heb bewandeld. Want tsjonge! wat heb ik veel geleerd van deze problemen.

En dat is nu precies hoe ik er op terug kijk: Problemen zijn er om van te leren en het gaat je uiteindelijk veel brengen. Ik heb zo veel geleerd en het heeft mij zoveel gebracht: Mijn bedrijf, meer zelfverzekerdheid, meer creativiteit, meer geluk, maar ook veel persoonlijke ontwikkeling. Sindsdien ben ik veel positiever en probeer ik problemen meer te zien als een leerpunt. Als je het probleem hebt opgelost ben je weer meer kennis en ervaringen rijker.

Nogmaals: Problemen zijn er om van te leren, probeer elk lastig of diepte punt in je training of dagelijks leven eens van een andere kant te bekijken en zie elk probleem als een opstap naar een positieve ontwikkeling van jou als persoon of als ruiter. En dat is eigenlijk de oplossing van problemen eigenlijk. Zie problemen niet als problemen, maar als een gift om meer van te leren, sterker in je schoenen komen te staan en je leven uiteindelijk wat aangenamer te krijgen. Het leven wordt een stuk makkelijker en problemen zijn dan bijna leuk ;).

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland
Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).

Foto’s van Pixabay.nl – Credits: Kopfoto deuren: Qimono / Foto blog lampje: Terovesalainen

1 gedachte over “De oplossing van problemen”

  1. Je bent echt heel goed bezig! En geeft vele weer moed en een andere kijk op alle tegenslagen! Top!!!

Reacties zijn gesloten.