hearth, liver, medic

Chiropractie

De eerste paar keer dat ik over chiropractie hoorde vond ik het maar vreemd en wist ik niet goed wat het inhield. Tegenwoordig heb ik er zo veel goede ervaringen mee en ga ik zelf ook naar de chiropractor.

Wat is chiropractie?

De nederlandse encyclopedie beschrijft chiropractie als volgt:

  • Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van twee griekse woorden ‘cheiros’ betekent hand en ‘ practos’ is te vertalen als gedaan door. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van
    afwijkingen van de wervelkolom en gewrichten en de daarmee gepaarde aandoeningen van het zenuwstelsel *1

Een chiropractor behandeld dus de wervelkolom. De wervelkolom bij een paard kan je eigenlijk verdelen in 5 delen:

  • Cervicale wervels
  • Thoracale wervels
  • Lumbale wervels
  • Saccrale wervels
  • Coccygeale wervels

In totaal zijn dit 54 wervels met elk hun functie en vorm van beweeglijkheid. De wervelkolom is eigenlijk de verbinding van het centrale zenuwstelsel. Vanaf de hersenen, via de wervelkolom, naar de rest van het
lichaam, worden impulsen verspreidt waardoor je goed kan functioneren. Wanneer er ergens een verstoring optreed kan je dus voorstellen dat dit consequenties heeft voor meerdere functies in het lichaam.

Pijn en kreupelheid

De oorzaak van pijn kan veel oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een ontsteking of een breuk. Echter kan pijn ook ontstaan door verkramping van spieren en het melkzuur wat hierbij vrij komt. Dit betreft veelal de dieperliggende spieren. Een verkramping van spieren ontstaat vaak door een val of een stoeprandje wat je mist, het gaat in ieder geval om een onverwachte beweging waar de spieren niet op voorbereid zijn. Het lichaam verkrampt vervolgens de betreffende spieren om de schade te beperken. Hierbij ontstaat melkzuur als afvalstof welke ervoor zorgt dat er pijnsignalen worden afgegeven naar de hersenen.

De verkramping van spieren zal leiden tot spierstijfheid, bewegingsbeperking en uiteindelijk tot het ervaren van pijn. Je kan je dus voorstellen dat veel bewegingsproblemen vanuit de wervelkolom ontstaan, maar dat ook secundaire problemen hieruit hun oorzaak kunnen vinden*2. Paarden zullen in het laatste stadium bijvoorbeeld pas kreupel worden. Eerdere signalen kunnen bv.zijn dat een paard moeite heeft met oefeningen, stagnering in training of misschien minder goed in zijn vel zit zonder duidelijke reden.

Met deze informatie en mijn positieve ervaringen met chiropractie laat ik mijn paarden minimaal 1x per jaar nakijken. Niet alleen om problemen op te lossen, maar uiteindelijk ook vooral om problemen te voorkomen en lekker door te kunnen trainen.

Zoek je hulp of heb jij een paard met een probleem? Ik help je graag verder!

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland
Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).