Het doel van dressuur? Heb je er ooit bij stil gestaan?
Ik merkte aan mezelf toen iemand ooit over het doel van dressuur begon, dat ik er eigenlijk vrijwel nooit bewust bij stil had gestaan. De vraag met: Wat is het doel van dressuur? bleef daarom wat wazig. Ik vond het
zo raar dat ik eigenlijk een sport beoefende waarbij ik nog nooit echt heel bewust had stil gestaan bij het originele doel van deze sport… Ik merkte dat dit bij veel anderen eigenlijk ook speelde. We zijn letterlijk op het paard gaan zitten en gaan rijden, tenminste zo ben ik begonnen. Natuurlijk had ik voor ogen dat wanneer ik mijn paard trainde, ik uiteindelijk met zo min mogelijk input zo veel mogelijk output wilde behalen, maar het echte doel van dressuur, wat is dat nu exact?
Om te beginnen is het doel van de dressuur door de jaren heen aardig veranderd. Een paard werd vroeger dressuurmatig getraind om wendbaarder, sneller en beter te zijn tijdens (oorlogs)gevechten. Dit gaf de ruiter namelijk de kans om het gevecht te winnen en te overleven. Door mechanisatie en technologische ontwikkeling zijn paarden overbodig geworden en hebben paarden vooral na de 2e wereldoorlog een ander gebruiksdoel gekregen. In eerste instantie was dressuur de basis voor alle andere doeleinden.
De klassieke rijkunst beschrijft het doel van dressuur als volgt:
- Het trainen van het paard waarbij de lichamelijke ontwikkeling van het paard centraal staat en zowel de mentale als de lichamelijke mogelijkheden in het oog worden gehouden.
De KNHS & FNRS beschrijven het doel van dressuur als volgt:
- Het doel van dressuur is de ontwikkeling van het paard waarbij, souplesse, ontspanning en losgelatenheid centraal staan en zowel ruiter als paard uiteindelijk één moeten worden. Het gymnasticeren en gehoorzaam maken van het paard gaat door het geven van hulpen. Alleen als er de juiste harmonieuze verbinding tussen paard en ruiter bestaat zal het paard de hulpen opvolgen.
Tegenwoordig is ‘ de dressuur’ een aparte discipline, fokken wij paarden voor ‘de dressuur’ en bestaan er ‘dressuurpaarden’. We mogen echter niet vergeten dat het paard er niet voor de dressuur is, maar de dressuur is er voor het paard. Ondanks dat dressuur nu een aparte discipline is blijft het ook de basis voor andere disciplines.
Zonder een goede dressuurmatige basis wordt een parcours springen, het rijden van een marathon of een eventing parcours, erg lastig. Maar ook wanneer je alleen recreatief buiten rijdt is een dressuurmatig basis erg belangrijk voor het behoud van je paard. Als je van jouw paard lang en gezond wilt genieten, is het belangrijk dat het paard over de rug loopt om zo het ruitergewicht goed te kunnen dragen. Dressuur is met deze reden voor mij een essentieel onderdeel van het hele paardrijden. Het is niet alleen een discipline en zeker niet bedoeld voor 1 soort paard, maar het is de hele kern van het paardrijden.
Om het uiteindelijke doel van de dressuur te bereiken: De training van het paard waarbij de ontwikkeling, binnen zowel de mentale als lichamelijke mogelijkheden, centraal staat en er een harmonieuze verbinding tussen paard en ruiter ontstaat, is de Skala der Ausbildung erg belangrijk. Meer over het Skala der Ausbildung in mijn blog over 2 weken.