De horizontale en verticale balans hoor je zo nu en dan wel eens vallen. Ik gebruik deze termen ook met enige regelmaat in mijn lessen. In deze blog uitleg over de horizontale en verticale balans.
Wat is de horizontale balans?
Heel simpel gezegd is de horizontale balans: de balans tussen de voor- en achterhand van het paard, horizontaal bekeken. Je kan hierbij een horizontale lijn trekken over het paard heen. Hoe het evenwicht van het paard is verdeeld kan je aan deze lijn zien. Van nature heeft een paard meer gewicht op de voorhand, ook wel het natuurlijk evenwicht genoemd, in dat geval zal de horizontale lijn aan de voorhand lager staan en bij de achterhand hoger. Door het gewicht van de ruiter op de rug van het paard wordt dit evenwicht in eerste instantie nog meer naar de voorhand gebracht.
Naarmate het paard getraind wordt kan dit gewicht in evenwicht worden gebracht en zou de lijn helemaal horizontaal moeten zijn, ofwel het horizontale evenwicht. Uiteindelijk wanneer het paard vordert in zijn training wordt er meer richting de verzameling toe gewerkt en het gewicht meer naar de achterhand gebracht, ofwel het verzamelde evenwicht. De lijn zal bij de voorhand hoger komen te staan en bij de achterhand lager. Tijdens het rijden wordt het verzamelde evenwicht(meer gewicht op de achterhand) als positief gezien, waarbij het natuurlijke evenwicht(meer gewicht op de voorhand) als minder positief wordt gezien.
Wat is de verticale balans?
De verticale balans, is de balans tussen de linker- en rechterzijde van het paard, verticaal gezien. Je kan hierbij een lijn trekken van boven naar beneden. Het evenwicht tussen links en rechts zou daarom in de meest optimale positie 50/50 moeten zijn. Wanneer een paard verticaal uit balans is neemt deze meer gewicht aan een zijde. De meeste paarden hebben bijvoorbeeld voorkeur om meer gewicht te nemen op een schouder en de andere schouder te ontlasten. De voorkeur van meer gewicht nemen aan een zijde heeft veelal te maken met de natuurlijke scheefheid van het paard, maar kan ook beïnvloed worden door de ruiter of bijvoorbeeld (oude) blessures.
Wanneer een paard horizontaal of verticaal uit balans is kan deze de wervelkolom niet optimaal gebruiken. Het paard is niet ‘’recht’’ waardoor de energie niet optimaal door het lichaam kan vloeien. Als er langdurig een negatief gewicht aanwezig is kan dit zorgen voor overbelasting van bepaalde lichaamsdelen en op de lange termijn zorgen voor blessures. Des te belangrijker is het om een paard, ongeacht welke discipline, ras of leeftijd dan ook correct te trainen en te werken aan zowel de horizontale- als de verticale balans zodat het paard zijn lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken.
Om het samen te vatten:
Horizontale balans: De balans tussen voor en achter
Verticale balans: De balans tussen links en rechts
Vragen? Stel ze gerust 🙂 Benieuwd hoe ik jou kan helpen?