De laatste blog in de blogserie van het skala der ausbildung: Verzameling
Verzameling is het topje van de piramide, eigenlijk het neusje van de zalm en ook zeker iets wat je steeds verder wilt verbeteren. Om verzameling te bereiken moeten de vorige begrippen voldoende zijn. Is er één onderdeel niet op orde dan moet er terug gegaan worden naar het missende onderdeel om het volgende onderdeel te bereiken. De gehele piramide is de basis waaraan elke dag gewerkt wordt.
Waar het doel van verzameling voeger was om sneller en wendbaarder te zijn in gevechten is het tegenwoordig meer het doel om het paard sportgericht te trainen voor wedstrijden. Echter blijft verzameling, ook een minimale verzameling, noodzakelijk om het ruitergewicht te dragen. Een paard is niet gemaakt om op te zitten, maar als we het op een juiste manier trainen vormt dit geen probleem. Verzameling helpt het paard verder te ontwikkelen en in evenwicht te lopen met de ruiter op zijn rug.
Verzameling is het dragen van meer gewicht op de achterhand, het paard kantelt hierbij het bekken waardoor de achterbenen meer onder de massa geplaatst worden. Bij verzameling verkort een paard niet zijn gangen maar brengt zijn achterhand er meer onder. Verder is de beweging actiever en meer opgeheven, waardoor de afgelegde afstand wordt verkort. De voorhand van het paard krijgt hierdoor meer lift, ruimte en een meer gedragen beeld met oprichting. De ruiter voelt dat het paard meer gedragen gaat bewegen en voelt een vloeiende, lichte beweging en zal daarbij lichtheid in het contact ervaren. De hals van het paard is ongedwongen opgericht, met de nek als het hoogste punt. De hoofd-halshouding mag hierbij niet achter loodlijn worden gedragen, maar altijd op of iets voor de loodlijn.
Verzameling ontstaat vanuit het doorlopen van de voorgaande begrippen. Een dragend achterbeen die de energie en het gewicht van het paard naar boven duwt. Belangrijk bij verzameling is dan ook dat de energie onder de ruiter blijft. Wanneer het paard te veel ‘wegloopt’ wordt het achterbeen stuwend en blijft de energie niet onder de ruiter. Belangrijk bij het werken aan verzameling is de energie die in het paard wordt gestopt op te vangen in de hand, maar niet tegen of terug te werken. Wanneer er te veel terug gewerkt wordt met de hand blokkeert het achterbeen en kan deze niet goed doorkomen om zo meer dragend te worden en het gewicht op de achterhand over te nemen. Eigenlijk is het opvangen van de energie de juiste combinatie van been, zit en hand-ophoudingen.
Mochten er storingen ontstaan in het oefenen van de verzameling, ga terug naar de basis en check of alle voorgaande begrippen voldoende aanwezig zijn om het probleem op te lossen. Wanneer elk onderdeel voor elkaar is zal de verzameling geen probleem vormen.