In het vervolg van de vorige blogs over het doel van dressuur en het skala der ausbildung (zie hier) gaan we vandaag verder met begrip 2: ontspanning
Voor mij is ontspanning het allerbelangrijkste in het omgaan met paarden. Zonder ontspanning is er spanning en stress waardoor het paard volledig zal vertrouwen op zijn intuïtie en handelen op basis van zijn natuurlijke gedrag. In onze ‘mensenwereld’ moet een paard leren dat vluchten veelal niet ten goede komt van de veiligheid van het paard. Een paard leren te ontspannen is daarom heel belangrijk.
Niet alleen voor de dagelijkse dingen is ontspanning belangrijk, maar ook tijdens het rijden. Om tot volledige losgelatenhedi te komen is ontspanning onmisbaar.
Ontspanning bestaat eigenlijk uit 2 vormen:
- Fysieke ontspanning
- Mentale ontspanning
Lichamelijke ontspanning komt altijd samen met mentale ontspanning. Dit geldt natuurlijk ook voor spanning. Om tot volledige ontspanning te komen zijn beide vormen noodzakelijk. Voor een fysieke ontspanning is het belangrijk dat het paard geen lichamelijke blokkades heeft en in een goede gezondheid verkeerd. Ontspanning in de spieren is nodig om goede taktmatige bewegingen uit te voeren. De spieren moeten afwisselen kunnen aan- en ontspannen. Ook een goed harnachement is een belangrijk onderdeel om tot deze fysieke ontspanning te komen.
Voor de mentale ontspanning is het dus belangrijk dat een paard leert om niet te vluchten ‘in onze wereld’ maar eerst gaat nadenken over handelingen. In een training is het daarom ook belangrijk dat een paard altijd het gevoel heeft dat deze fouten mag maken en daardoor creatief blijft in het zoeken naar de juiste oplossing. Alleen op deze manier bouwt een paard geen spanning op en blijft deze ontspannen.
Alleen als het paard zowel fysiek als mentaal kan ontspannen, kan het optimaal bewegen. Een totale ongedwongenheid is het resultaat en het paard staat open voor de hulpen van de ruiter.
Over twee weken post ik het 3e blog en begrip van het skala der ausbildung.