Waarin ik in mijn vorige blog het doel van de dressuur besprak gaan we het nu hebben over ‘Het skala der ausbildung’. Het skala staat in verbinding met het doel van de dressuur. Het skala is ontstaan vanuit de duitse rijschool en is verdeeld in een 6-tal stappen die je moet doorlopen om het uiteindelijk doel van de dressuur te bereiken(zie ook mijn vorige blog hier).
De 6 stappen van het skala der Ausbildung:
- Takt
- Ontspanning
- Aanleuning
- Impuls & Schwung
- Rechtgerichtheid
- Verzameling
In totaal zijn er 3 fasen die deze 6 stappen verdelen:
- Fase 1: Het natuurlijk evenwicht (nr. 1-2)
- Fase 2: Het horizontaal evenwicht (nr. 3-4)
- Fase 3: Het verzamelde evenwicht (nr. 5-6)
Alle 6 de stappen staan in verbinding met elkaar en kunnen niet onafhankelijk van elkaar worden gezien. Tijdens de opleiding van het paard kan het zo zijn dat je op een bepaald moment bezig bent met een volgende stap terwijl de vorige stap nog niet volledig bevestigd is. Er zal dan ook een moment in je training komen waarop je dus eerst weer de vorige stap verder moet bevestigen. Maar om een stap verder te maken kan het dus zo zijn dat je al met (deels) met de volgende stap van het skala bezig bent terwijl de voorgaande nog niet helemaal af was.
Het skala is daarom een dynamisch iets, waardoor je jezelf niet moet vastpinnen op 1 vaste stap. Elk paard en elke opleiding van ruiter en paard zijn anders. Door dynamisch naar het Skala te kijken zul je merken dat elke stap bevestigd moet worden en deze in de globale volgorde van het skala zullen worden gevolgd om tot het uiteindelijke doel te komen: Durchlassigkeit
Durchlassigkeit, ofwel volledige souplesse, een paard wat zijn gewicht meer op de achterhand verdeeld en constant open staat voor de hulpen van de ruiter. ‘De happy athlete’.
Lees over 2 weken mijn volgende blog over de eerste stap van het skala: Takt.
Bron: Dressuur- en menproeven, KNHS, FNRS, 2016