www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland

Even voorstellen..! EW Training & Instructie (VII)

Dit is het vervolg op de blogserie van dressuurinstructrice en amazone Esther Wisse. In deze laatste blog zal ik mijn motivatie toelichten over het ontstaan van EW Training & Instructie

”Ik had in Griekenland ook les gegeven, maar nu wilde ik het echt goed doen. Zo kwam ik bij het NCSAH terecht.”

Nu zullen jullie je afvragen waarom ik nu zo uitgebreid mijzelf heb voorgesteld in de afgelopen blogs. Ik vind het zelf persoonlijk belangrijk om iemand te leren kennen en wat iemands achtergrond is om zo zijn of haar beweegredenen te begrijpen. Vanaf jongs af aan ben ik enorm geïnspireerd geweest door paarden en hebben paarden ook mijn hele leven beïnvloed. Inmiddels kan ik mij haast geen dag zonder paarden meer indenken.

Door mijn band met Yanieke en de kracht die het mij in leven heeft gegeven hoop ik andere mensen te inspireren, maar ook mijn kennis en ervaring die ik op verschillende plekken heb opgedaan wil ik graag delen. Ik vind het fijn om mensen te helpen en blij te maken.

Vanaf jonge leeftijd heb ik altijd al een bedrijf voor mijzelf gewild. De eigen verantwoordelijkheid om dingen te doen zoals ik dat wil, maar ook om mensen te helpen. Om mijn basis in de paardensport te verbeteren en mezelf ook te certificeren wilde ik een instructeursopleiding doen. Ik wilde wel echt een goede opleiding doen waar ik iets leerde. Ik koos specifiek voor het NCSAH, omdat ik daar ook met een ander soort paard welkom was, maar bovenal omdat er veel aandacht besteed werd aan de anatomie & biomechanica van het paard en vanuit daar het paard te trainen. Verder had ik niet het geld om een kwpn of groot paard te kopen(eis KNHS +1.60) en daarnaast had ik Yanieke. Ik wilde het graag samen met Yanieke doen. Zij heeft mij immers gebracht waar ik nu ben.

Door mijn eerste jaar af te ronden werd ik Basic Trainer en mocht ik officieel lesgeven. Omdat ik toch mijn kennis wilde vergroten en mensen graag op een goede manier wil helpen ben ik ook doorgegaan voor het diploma School Trainer. Inmiddels heb ik het tweede jaar afgerond en start ik in het derde jaar. Na het derde jaar vindt er weer een examen plaats waarna ik, mits ik deze behaal, mijn diploma als School Trainer in ontvangst mag nemen.

Nadat ik ook mijn diploma voor mijn HBO opleiding Commerciële Economie had behaald in het eerste jaar van Basic Trainer, heb ik EW Training & Instructie opgestart. Met EW training & instructie hoop ik veel mensen te kunnen gaan begeleiden in hun proces naar beter rijden en meer inzicht te krijgen in het denken en op een correcte manier trainen van een paard om zo het paardenwelzijn in het algemeen te verbeteren.

Voor mij persoonlijk wordt dit steeds belangrijker en ik denk ook als we naar de verschuivingen van trends in de markt kijken waar het paarden welzijn steeds belangrijker wordt. Het is mooi om te zien dat het paarden welzijn steeds belangrijker wordt, want ik denk dat er op dit vlak nog veel te halen is. In de afgelopen jaren zijn paarden steeds toegankelijker voor iedereen geworden. Waar de paardensport eerst echt een sport was voor de rijkere mensen, is er in de laatste jaren duidelijk te zien dat er enorm veel mensen de beschikking hebben over een paard. Dit is mooi om te zien, maar brengt ook verantwoordelijkheden mee zoals kennisverspreiding voor mensen die net met een paard beginnen.

Ik merk dat er nog een groot tekort is aan kennis en onkunde in de markt en ook ik leer elke dag nog en heb de afgelopen twee jaar enorm veel geleerd. We zien steeds meer blessures bij paarden die zijn ontstaan door verkeerd rijden of krijgen paarden ‘slecht/gevaarlijk’ gedrag door inconsequente manier van trainen of pijn in het lichaam door blessures. Het belangrijkste hierbij is denk ik dat we allemaal open blijven staan voor nieuwe dingen, nieuwe kennis en nieuwe technieken. Maar ook het overdragen van de huidige/oude kennis is zeer belangrijk.

Met het oprichten van EW Training & Instructie wil ik hiermee een steentje bijdragen en mijn kennis overdragen aan mensen zodat zij op termijn zelf hun paard op een correcte manier kunnen trainen. Of dit nu wedstrijdgericht is of recreatief.

Wil jij leren om een paard correct te trainen zonder dat je zelf of jouw paard gefrustreerd raakt? Ik geef instructie op een stapsgewijze manier. Als we elke keer een stapje verder doen lijken deze stappen in eerste instantie heel klein, maar plaatsten we deze in een overkoepelend plaatje zul je zien dat het hele grote stappen zijn. Het opbouwen en sterker maken van de spieren en gewrichten bij een paard kost veel tijd, maar niet alleen lichamelijke aspecten spelen een rol ook het mentale vlak mogen we niet vergeten. Een paard moet plezier blijven hebben in zijn werk en zijn specifieke karakteristieken behouden om zo te sprankelen als een uniek wezen. Er is geen snellere weg om een paard correct te trainen, de correcte manier van trainen is de snelste weg.

Dit was mijn eerste blogserie. Ik hoop dat jullie nu wat meer over mij te weten zijn gekomen. Het je nog tips om mijn blogs beter te maken? Dan hoor ik die natuurlijk graag!

Tot de volgende blog!