www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland

Projectpaard: Four Roses (II)

Dit is het vervolg van de blogserie: Projectpaard: Four Roses. In deze blogserie vertel ik wat meer over het proces van Four Roses. Deze blog is het vervolg op: Project paard Four Roses (I)

” 21 december ging ik haar vol vreugde ophalen! O en ja, trailer laden was ook nog een dingetje. Ook nog een puntje om mee aan de slag te gaan…. ”

Inmiddels zijn we al weer een tijdje verder en had ik jullie een vervolg blog beloofd over het proces van Four Roses.

Toen we Roos op hadden gehaald had ik al besloten dat ik haar eerst een tijdje stil zou zetten om uit te zoeken waarom ze dit gedrag vertoont. Roos was daarnaast ook geen vrolijk paard en dat is voor mij wel voorwaarde: 1, om met een paard aan de slag te gaan. Zowel mentaal als fysiek moet een paard in orde zijn.

EW Training & Instructie ~ Barneveld
Vrolijke Roos

Mijn eerste stap was haar 24/7 buiten te zetten met andere paarden zodat ze eerst gewoon even paard mocht zijn en weer blij kon worden. Roos had in het begin echt heel veel stress ondanks dat ik niet met haar werkte. Ze uitte dit in weven, constant schrikgedrag en heel rusteloos zijn. Gezien het feit dat ze singelnijd had, overal gevoelig was met poetsen en hierbij dreigde uit te slaan, maar ook weefde en niets meer onder het zadel wilde, leek een maagzweer voor mij ook heel aannemelijk als een van de oorzaken van haar gedrag. Wanneer een paard een maagzweer heeft versterkt dit stressvolle gedag alles alleen nog maar meer. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel.

Naast het feit dat ze mogelijk een maagzweer had wilde ik haar ook laten controleren op andere lichamelijke ongemakken. Roos was een jaar geleden röntgenologisch goedgekeurd. Ze had echter wel 1 wervel, precies onder het zadel, die heel dicht op een andere wervel stond. Het was nog geen kissing spines, maar de vorige eigenaar heeft hier wel een echo van laten maken om uit te sluiten dat dit een van de oorzaken zou kunnen zijn. Het resultaat van deze echo was dat er geen vocht, irritatie of iets anders gevonden werd. Hierdoor mogen we aannemen dat ze hier geen last van heeft. Om verdere lichamelijke ongemakken uit te sluiten en ze verder op de foto’s goed was heb ik besloten een chiropractor haar na te laten kijken.

EW Training & Instructie ~ Barneveld
Four Roses aan het relaxen in de weide

Toen de chiropractor er was had Roos natuurlijk ook direct weer extra stress. De chiropractor kon ook wel bevestigen dat ze hoogstwaarschijnlijk last had van een maagzweer. Na het nalopen van het lichaam werden er wel wat dingen gevonden. Mijn verwachting was dat ze mogelijk een blokkade kon hebben in het lendengebied doordat ze in galop elke keer overkruist oversprong. Dit was echter niet zo, maar Roos bleek 3 scheve halswervels te hebben. Dit is ooit mogelijk ontstaan door een koprol of val. Deze scheve halswervels veroorzaakten hoofdpijn en dit zou mogelijk haar chagrijnige gedrag verklaren. De chiropractor heeft de wervels behandeld en met tijd en training zou dit later geen probleem meer moeten vormen.

Na een half jaar zal de chiropractor weer komen om haar opnieuw na te lopen en te kijken of de chiropractie, in combinatie met training, Roos geholpen heeft. De grootste uitdaging ligt nu in het oplossen van de maagzweer. Maar ook daar hebben we de eerste stappen voor gezet: 24/7 buiten, onbeperkt hooi en vriendjes om mee te spelen. Inmiddels staat Roos lekker in de weide samen met Mazzeltov en kan ik de verschillen in haar gedrag al langzaam beginnen te merken. Het gaat in ieder geval de goede kant op!

In mijn volgende blog vertel ik jullie verder over mijn proces met Roos.

www.ewtraininginstructie.nl ~ Barneveld, Gelderland
Let op: Mijn blogs zijn geschreven vanuit mijn visie en ervaringen. Ben jij het ergens niet mee eens? Heb jij hier een andere mening over? Dat mag, stuur mij gewoon even een pb ;).

1 gedachte over “Projectpaard: Four Roses (II)”

  1. Heel leuk om te volgen en te zien dat je ook dit paardje na zovele andere paarden weer happy en gezond maakt,dat kan jij als de beste!!!

Reacties zijn gesloten.